o soku i upale

piątek, Lipiec 17, 2009 4 0

Upał dobija, jest paskudnie, a jakos tak sie układa ze nie można się zaszyć w domu i nie wybywać do miasta.
Generalnie dopiero wczoraj uporałam sie z krosnem, dzis w sumie mogłabym osnuć ale Tereska mówiła ze w piątek nie snuje bo wtedy „cięzkie” jest tkanie a ja jestem przesądna.
Ostatnio robiłam dziwaczny sok z porzeczek bo kto widział sok z liści?
W sumie to taki syrop do mieszania z wodą, uwielbiamy i sporo tego pijemy.

sok


Sok z czarnej porzeczki i liści wiśni

Składniki
1 kg porzeczki czarnej
400 liści wiśni
4 litry wody
4 kg cukru
1 cytryna lub łyżka kwasku cytrynowego

Porzeczkę i liście wiśni umyć na durszlaku.
Do garnka wlać wodę,wrzucić porzeczki,cytrynę i liście i zagotować
Po 15 minutach wyłączyć i odstawić na godzinę do naciągnięcia.
Wywar odcedzić i zagotować z cukrem.
Gotować 10 minut i gorącym sokiem napełniać butelki lub słoiczki.Nie trzeba pasteryzować!!!!

A dziś się chyba poobijam, zwyczajnie, po babsku, pomaluję paznokcie, może coś „spsuję” tworczo?
Ale na razie za gorąco, na cokolwiek.

Komentarze: 4
  • llooka
    Lipiec 17, 2009

    Chętnie bym zobaczyła finałowe soczki. Czytałam właśnie gdzieś o tym,że do soku z porzeczek dodaje się liście wiśni… Na zdjęciu wygląda jak mikstura tajemniczej zielarki:)Ciepełko zostawiam!

  • carissima
    Lipiec 17, 2009

    Ooooo ciekawe!! Muszę koniecznie wypróbować. Hmmm zastanawiam się czy nie można byłoby zrobić takiego soku z liśćmi czarnej porzeczki. Przypominam sobie, że w jakiejś książce zielarskiej czytałam, że liście czarnej porzeczki są cenniejsze niż same owoce. Muszę poszperać i jeszcze raz to przeczytać. Pozdrawiam!

  • folkmyself
    Lipiec 17, 2009

    Soczki gotowe!

  • grazka-1
    Lipiec 23, 2009

    też robię taki sok od kilku lat. Daję jednak 3 litry wody i 1 kg cukru. Nie chcę go potem bardzo rozcieńczać.
    Pozdrawiam. http://grazka23.blox.pl/html