Pączki perfekcyjne

środa, Luty 3, 2016 7 1

Jak co roku, obiecuję sobie, że nie będę smażyć, wymiguję się brakiem czasu, chęcią zgubienia fałdek tłuszczu i co roku nie dotrzymuję postanowienia. Mieszam, czekam aż wyrośnie, smażę i umieram z przejedzenia. Chcecie przepis na idealne pączki? Zapraszam!paczki-4

Składniki
5 żółtek
1/4 kostki masła
kostka drożdży – 10 dag
3 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1,1 kg mąki tortowej
0,5 l piwa
marmolada/ konfitura do środka

Żółtka ucieramy z cukrem. W międzyczasie do garnka wlewamy piwo i podgrzewamy, ma być bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy utarte żółtka z cukrem, delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszoną kostkę drożdży.
W piwie rozpuszczamy 1/4 kostki masła, wlewamy 3 łyżki oleju.
Miksturę piwną wlewamy do naszej masy i zagniatamy.
Ja wszystko robię w Kitchenaidzie, ucieram jajka rózgą, a resztę ciasta wyrabiam hakiem.
Zostawiamy nasze ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przystępujemy do lepienia pączków.

20160203_134115
Ja mam taki system – lepię płaski placek, wrzucam konfiturę, zlepiam „w węzełek” i tym zlepieniem w dół układam na wysypanej mąką desce do wyrośnięcia.
12534298_1514692098834862_621507147_n
Pączki zostawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia i smażymy.
Ja smażę we frytkownicy. Ale temat smażenia każdy musi wyczuć indywidualnie, pączek ma być usmażony wewnątrz też a nie tylko zjarany na zewnątrz a w środku surowy. Ja smażę na smalcu, z niewielkim dodatkiem oleju.

paczki-2
Smażę we frytkownicy, ponieważ tak jest czyściej i nie czuć tak tłuszczu. Nie czarujmy się, ale po smażeniu pączków dom pachnie pączkami. Cały. Smażąc we frytkownicy jest trochę lepiej. Ale ma to też swoje wady. Zwykle lepię za duże pączki – takie lubię i smażę całe wieki, bo do koszyka wchodzą 2 albo 3 pączki;]

paczki-1
A Wy robicie pączki w domu sami? Czy raczej kupujecie?
Ręka w górę, kto zrobi z mojego przepisu?

paczki-3

Komentarze: 7
  • Kinia
    Luty 3, 2016

    o jeej tak się napaliłam a tu piwo :( dla ciężarnych delikatnie mówiąc niewskazane…. :(

    • Księżniczka w kaloszach
      Luty 3, 2016

      Myślę, że nie masz sie co obawiać. Podczas smażenia masz taką temperaturę, że cały alkohol odparowuje. Plus wcześniej piwo podgrzewasz, wiec ma właściwości spulchniające tak naprawdę i nic wspólnego z %

  • Marta K
    Luty 3, 2016

    Ja zrobię (bułeczki i pierogi wyszły super) ale dopiero za jakiś czas (takie już ciążowe uroki). Na razie pozostaje mi leżenie i gromadzenie przepisów na przyszłość :)

  • Angelika Orlewicz
    Luty 4, 2016

    ile pączków wychodzi z tego przepisu? wyglądają meeega!

    • Księżniczka w kaloszach
      Luty 4, 2016

      Mi wyszło 15 ale takich wiesz, że jeden zjadasz i masz po kokardę;]