Grillowanie zaplanowane było wcześniej, może niekoniecznie na niedzielne popołudnie.
Raczej jako kolacja dla dwojga.
Bez dziecka.
Niestety saturday night fever – niewiele mająca wspólnego z błogim imprezowaniem, za to wiele z wykończonym rodzicem, pogotowiem i lejącym się przez ręce maluchem pokrzyżowała plany.
Żadnego winka i wieczornego siedzenia na tarasie.
Ryb w naszym domu nie je się dużo.
Niestety.
Z racji odległości od morza czy jezior, mamy poczucie i świadomość, że towar który trafia do sklepów, nie może być złowiony tego samego dnia. Że raczej w sklepie został rozmrożony i udaje świeży.
Pstrąg jednak kusił.
Zaplanowaliśmy że będzie podany z czosnkiem niedźwiedzim. Rośliną która smakuje bardzo podobnie jak czosnek i której jesteśmy wielkimi fanami.
Standardowo, jak to u nas, kolejny rok marudzimy, że przydał by się nowy grill. I zwykle grillujemy na drewnie a nie na węglu.
Czego potrzebujemy?
- pstrąg tęczowy
- papryka świeża – kupujemy kolory jakie lubimy, albo jakie są tańsze;]
- czosnek niedźwiedzi w oliwie
- sól
- pieprz
- ziele angielskie – będzie udawało oczy;]
Pstrąga myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy go oliwą ze słoja z czosnkiem niedźwiedzim. I jeśli mamy przyrządy do grillowania ryb – jakkolwiek się zwą, są świetne – tym lepiej dla nas.
Paprykę kładziemy bezpośrednio na ruszt. Gdy jest miękka z osmaloną skórką, wrzucamy do foliowego wora na chwil parę, by gładko odeszła skórka. Obieramy ze skórki i kroimy w paski.
Zarówno papryka jak i pstrąg grillują się bardzo szybko. Paprykę zdejmujemy wcześniej, pstrąg potrzebuje jakieś 15 minut.
Na wyjętego pstrąga układamy liście czosnku niedźwiedziego, obok układamy paprykę.
I możemy się rozkoszować smakiem niedzieli, po saturday night fever. Niezależnie od tego czy wykończyła nas tańcem czy piastowaniem dziecka.
Lipiec 14, 2014
Chyba się skuszę
Lipiec 14, 2014
Świetny blog, gratuluję tak dobrego prowadzenia. Muszę tutaj jeszcze kiedyś wpaść !
Lipiec 14, 2014
Piekne zdjecia i apetyczna rybka! Przg okazjii grilla wypróbuję Twoj przepis:))
Lipiec 18, 2014
Smacznego zatem!
Lipiec 21, 2014
Ale smacznie wygląda!
Lipiec 22, 2014
Witam
Gratuluję udziału w warsztatach
Do zobaczenia w piątek na miejscu
Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.
Lipiec 22, 2014
Do zobaczenia!
Lipiec 25, 2014
ekstra! ale mi smaka zrobiłas!
P.S. Super szablon!!! :*
Lipiec 26, 2014
Dziękuję:D