Pstrąg tęczowy z grilla z czosnkiem niedźwiedzim i grillowaną papryką

poniedziałek, Lipiec 14, 2014 9 0

Grillowanie zaplanowane było wcześniej, może niekoniecznie na niedzielne popołudnie.
Raczej jako kolacja dla dwojga.
Bez dziecka.
Niestety saturday night fever – niewiele mająca wspólnego z błogim imprezowaniem, za to wiele z wykończonym rodzicem, pogotowiem i lejącym się przez ręce maluchem pokrzyżowała plany.
Żadnego winka i wieczornego siedzenia na tarasie.
pstrag  z grilla-4

Ryb w naszym domu nie je się dużo.
Niestety.
Z racji odległości od morza czy jezior, mamy poczucie i świadomość, że towar który trafia do sklepów, nie może być złowiony tego samego dnia. Że raczej w sklepie został rozmrożony i udaje świeży.
Pstrąg jednak kusił.

Zaplanowaliśmy że będzie podany z czosnkiem niedźwiedzim. Rośliną która smakuje bardzo podobnie jak czosnek i której jesteśmy wielkimi fanami.
Standardowo, jak to u nas, kolejny rok marudzimy, że przydał by się nowy grill. I zwykle grillujemy na drewnie a nie na węglu.

pstrag  z grilla-1

pstrag  z grilla-2

Czego potrzebujemy?
- pstrąg tęczowy
- papryka świeża – kupujemy kolory jakie lubimy, albo jakie są tańsze;] - czosnek niedźwiedzi w oliwie
- sól
- pieprz
- ziele angielskie – będzie udawało oczy;]

Pstrąga myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Smarujemy go oliwą ze słoja z czosnkiem niedźwiedzim. I jeśli mamy przyrządy do grillowania ryb – jakkolwiek się zwą, są świetne – tym lepiej dla nas.
Paprykę kładziemy bezpośrednio na ruszt. Gdy jest miękka z osmaloną skórką, wrzucamy do foliowego wora na chwil parę, by gładko odeszła skórka. Obieramy ze skórki i kroimy w paski.

pstrag  z grilla-3

Zarówno papryka jak i pstrąg grillują się bardzo szybko. Paprykę zdejmujemy wcześniej, pstrąg potrzebuje jakieś 15 minut.
pstrag  z grilla-5

Na wyjętego pstrąga układamy liście czosnku niedźwiedziego, obok układamy paprykę.
I możemy się rozkoszować smakiem niedzieli, po saturday night fever. Niezależnie od tego czy wykończyła nas tańcem czy piastowaniem dziecka.
pstrag  z grilla-6

zBLOGowani.pl

Komentarze: 9
  • Alicja z mataja.pl
    Lipiec 14, 2014

    Chyba się skuszę :)

  • Damian
    Lipiec 14, 2014

    Świetny blog, gratuluję tak dobrego prowadzenia. Muszę tutaj jeszcze kiedyś wpaść !

  • agi.scrapink
    Lipiec 14, 2014

    Piekne zdjecia i apetyczna rybka! Przg okazjii grilla wypróbuję Twoj przepis:))

    • Księżniczka w kaloszach
      Lipiec 18, 2014

      Smacznego zatem!

  • Magda
    Lipiec 21, 2014

    Ale smacznie wygląda!

  • Clauditte Miss Cooking
    Lipiec 22, 2014

    Witam :D

    Gratuluję udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    • Księżniczka w kaloszach
      Lipiec 22, 2014

      Do zobaczenia!

  • szczesliva
    Lipiec 25, 2014

    ekstra! ale mi smaka zrobiłas!

    P.S. Super szablon!!! :*

    • Księżniczka w kaloszach
      Lipiec 26, 2014

      Dziękuję:D

Dodaj komentarz