Zakwas na żurek
6 łyżek mąki żytniej
litr wody – takiej w temperaturze pokojowej
4 ząbki czosnku
łyżka majeranku
łyżka otrębów pszennych
Wszystko wlewamy do glinianego garnka i kwasimy 5 dni, codziennie mieszamy, ja „kręciłam” garnkiem, trochę stało przykryte, trochę nie;)
Po dodaniu do zupy resztę która została przecedzamy i wlewamy do słoika, możemy jeszcze jakiś miesiąc – choć sieć mówi o 3 nawet użyć zakwasu
Zupa sama w sobie prosta, wywar na kości
na patelni zeszklij na oliwie posiekana cebulę i 2 ząbki czosnku
dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler (łącznie z zeszkloną cebulą i czosnkiem)
kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj zakwas – ze dwie szklanki, trochę tego gęstszego też
dodaj posiekany trzeci ząbek czosnku i chwilę pogotuj
dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku
w międzyczasie trzeba wrzucić biała kiełbasę, my wrzuciliśmy niewiele poźniej niż ziemniaki bo mieliśmy zamarzniętą, potem wyławiamy i kroimy w plastry grube
do talerzy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo wlewamy zupę i rozkoszujemy się tym jak rozgrzewa od środka!
Listopad 3, 2009
A ja dzisiaj też mam żurek na obiad
(Po tygodniu suchego prowiantu)Pozdrawiam
Listopad 3, 2009
O jakie zmiany
Uwielbiam Zurek! Kiedyś w dzieciństwie kupowaliśmy zakwas na żurek u starszej Pani Sąsiadki , która robiła go – prawie dla całego osiedla
Listopad 5, 2009
Uwielbiam żurek, ale zawsze robiłam z torebki, a tu taka niespodzianka! Na pewno wypróbuję przepis
Luty 25, 2016
halo halo…wiem, że to stary post, ale temat coraz bardziej aktualny….W tym roku w Wielkanoc chciałabym się popisać…ŻURKIEM, a co Skorzystam z Pani przepisu i nasuwają mi się pytania…Co jeśli ktoś nie ma glinianego garnka, lepsze szkło czy emaliowany garnek? I drugie…mąka w tym zakwasie opadnie na dół i zrobi się gęsty osad…czy mieszać trzeba tak mocno, żeby ta warstwa mąki się wzruszyła? Trzymam naczynie w temperaturze pokojowej? i czy są jakieś oznaki tego że się zepsuł (nie mówię tu o jakiejś dorodnej grzybni bo tu i ja się połapię, że coś nie tak), albo że nieprawidłowo go zrobiłam? z góry dziękuję…
Luty 26, 2016
Może być nawet słoik! Jak zakolebiesz słojem na pewno się mąka wzruszy:D Uwierz mi, zakwas cieżko popsuć, mi się jeszcze nie udało a mam różne talenty:D
Dasz radę!
P.S. wielkie dzięki, zachciało mi się żuru!
Marzec 22, 2016
A ja do zakwasu dodaję liść laurowy, ziele angielskie, i ziarnka pieprzu – lubię, jak pachnie.