Kapusta organiczna, ekologiczna, biodynamiczna i kosmiczna

wtorek, Wrzesień 2, 2014 6 0

Pamiętacie mój wpis o eksperymentalnym charakterze mojego warzywnika? Jeśli nie to koniecznie musicie nadrobić, bo stanowi on dobre tło dla uprawy kapusty. charmchic kapusta-1

Żeby ja posadzić, musiałam wyekspediować dziecięcie na noc do dziadków, bo to był etap, że bardzo chciał pomagać, wyrywając co nieco przy tym i wydeptując. Zupełnie słodko i niewinnie.  Znacie ten stan, gdy cierpliwość matki osiąga punkt zero, a za tą cienką czerwoną linią jest już tylko teksańska masakra piłą motorową?

charmchic kapusta-2

Tak więc wiosną dziecko wysłałam do dziadków i łapiąc promienie słońca osiągałam ogrodnicze zen sadząc 88 kapust. W sumie to tylko część z tego co dała mi sąsiadka ze wsi obok, resztą obdarowałam jeszcze koleżankę…
Posadziłam i przyszła brygada na kurzych łapkach, wyżerając mi połowę uprawy. Zdesperowana kupiłam więc włókninę i przykryłam kapusty.
Przez dwa tygodnie nawet ładnie było, potem kury zrobiły w niej dziury. A potem przyleciały motylki. I było sielsko, anielsko, słoneczko, sukienka w łączkę, śpiew ptaszków, wieś i zwierzątka, wpieprzajace moją kapustę. Mi pozostało próbować osiągnąć kapuściany zen, patrząc jak moją pracę z wiejskim landszafcikiem w tle trafia szlag.

charmchic kapusta-3

charmchic kapusta-4

Nie chodziłam więc w kapuściane rejony, bo rozsądny człowiek, z rozmysłem winien unikać sytuacji, które go wyprowadzają z równowagi. Nie wyrywałam chwastów, nie pryskałam niczym przez cały okres wegetacji.
Przyszedł koniec lata. I nawet pozawijała się w głowy, i kury jej nie zjadły, ani gąsienice. Z dnia na dzień zostałam kapuścianym potentatem, więc zarządziłam gotowanie bigosu.
Bigosu gotuje się dużo, bo dobry a to nie danie restauracyjne, że ma być mało i stylowo. Ma być smaczny, z dużą ilością mięsa. I koniecznie gotowany na kaflu!

charmchic kapusta-5

charmchic kapusta-6

charmchic kapusta-7

charmchic kapusta-8

charmchic kapusta-9

charmchic kapusta-10

charmchic kapusta-11

charmchic kapusta-12

charmchic kapusta-14

 

Cudne wdzianko kuchenne i cała reszta kuchennej kreacji pochodzi z Charm&Chic, możecie znaleźć ich również na Facebooku i Pinterest.
Czy fajne są ich produkty? Fajne, bo polskie, z polskimi napisami, przepisami, projektowane przez polskiego projektanta i z organicznej bawełny.
Trudno o lepszy wybór do gotowania bigosu!

Komentarze: 6
  • Kam
    Wrzesień 2, 2014

    a zdjęcie z efektem gotowania będzie ?:)

    • Księżniczka w kaloszach
      Wrzesień 2, 2014

      Nie będzie, bo takie dobre było że część zjedliśmy a reszta w zamrażarce czeka na zimę!

  • kinderkieu
    Wrzesień 2, 2014

    piec <3 no i uwielbiam bigos mmmm

    • Księżniczka w kaloszach
      Wrzesień 3, 2014

      Ja też, zwłaszcza później podgrzewany na ognichu! Tak mi się jesiennie kojarzy!

  • Magda Tomkowicz
    Wrzesień 3, 2014

    No to już wiem, co zagości w naszym warzywniku :) Piec cudny, a Ty w kitkach czarująca i jak z dziecięcego snu o najwspanialszej mamie, z którą można wszystko!

    • Księżniczka w kaloszach
      Wrzesień 3, 2014

      Bez kur się nie liczy;] Motyle przylecą same;]
      Dziękuję za miłe słowa! Kitki zwane fiśkami lubię od zawsze, choć czeszę się tak coraz mniej….

Dodaj komentarz