Sfilcowana

czwartek, Listopad 4, 2010 16 0

Jestem sfilcowana, życiem tak generalnie. Barkiem który znów ostro daje znać, że go mam. Mimo wszystko jednak fajnie się życie plecie.
Wtorek, środa to dwa niesamowite wieczory w Skansenie. Wieczory w babskim gronie, w skansenowej chacie, przy ciepłym piecu. Klimat nieziemski, wata w oknach skrzynkowych, na wacie miechunki zasuszone, wokół gwar i niesamowite szaleństwo kolorów. Kolorów, faktur i pomysłów. To właśnie warsztaty filcowania w Skansenie.
Niesamowicie udane, tym razem namówiłam mamę i mam wrażenie że mimo że wracała do domu „sfilcowana” to chyba połknęła bakcyla i wie za co cenię takie rękodzielnicze spotkania.
Dwa dni szaleństwa, na mokro, na sucho, na pewno dużo nowej wiedzy, bo do tej pory na mokro szło mi różnie i raczej nie byłam zadowolona z efektów.
Tym razem w ciągu dwóch dni powstała kulka, wałek na korale, skarpeta mikołajowa, kwiat i babuszka.
Ja jestem zadowolona, a wam jak się podoba?

A co poza tym? Po domu rozchodzi sie zapach szarlotki sypanej;] W końcu dziś imieniny Karola! Szkoda ze muffiny „dały ciała” ale nie zawsze pierwszy maja!

Szarlotka sypana

* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka kaszy manny
* 4-5 kwaśnych jabłek
* kostka masła

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę wysmarować tłuszczem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło – ja wrzucam do zamrażarki by lepiej się kroiło – ciąć na plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy
Smacznego :)

Pozdrawiam ciepło!

Komentarze: 16
  • Pracownia na Kaszubach
    Listopad 4, 2010

    Babuszka jest słodka :)
    Spotkania rękodzielnicze zawsze chyba mają taką atmosferę :) Też bardzo je lubię.

  • Licho_Nie_Spi
    Listopad 4, 2010

    Świetna ta roladka filcowa z serduszkiem!

  • Aga Wó. i Wojtek Wr.
    Listopad 4, 2010

    Wszystkiego bardzo dobrego Karolowi:) A szczególnie bardzo dobrej szarlotki:)

    A poza tym, to:Aaaaaa…!!!!!!!!!!! Babuszka jest wspaniała! No SUPER!!!!!

  • OLQA
    Listopad 4, 2010

    Piękne rzeczy zfilcowałaś aż oczy rwią ( moja faworytka to babuszka):)

  • Kerry-Marta
    Listopad 4, 2010

    Folkmyself czy jest cos czego nie potrafisz? ;-) zadziwiasz mnie w kazdym poście …
    A muffiny jakie robiłaś, ja muffiny nazywam leniuszkami bo cokolwiek bym do nich wrzuciła i jakkolwiek niedbale podeszła do robienia ciasta i tak zawsze wychodzą i co więcej: są smaczne, w sumie to samo z szarlotką sypaną … zawsze wychodzi…
    Pozdrawiam cieplutko.

  • jo@śka
    Listopad 4, 2010

    Ale cudne!!! Szczególnie babuszka przypadła mi do gustu i wałek na korale. Piękne dzieła :)

  • Sarenzir
    Listopad 4, 2010

    Też zakochałam się w filcowaniu. Niby takie nic a można zrobić takie cudne rzeczy :D . Ostatnio jak filcowałyśmy, doszłyśmy do wniosku że to jest jakieś takie mistyczne i tkwi w nas z prababki na prababkę – najlepiej się rozmawia kiedy coś tam się dłubie w rączkach :)

  • joanna
    Listopad 4, 2010

    Wszystkiego naj, naj, najlepszego dla Karola :))

    Babuszka super! Skarpeta fantastyczna :)
    Ale jakie klimatyczne miejsce – może kiedyś pokażesz zdjęcia?

    Pozdrawiam :)

  • MariaPar
    Listopad 5, 2010

    Szarlotka, to moje pierwsze ciasto, które przygotowałam samodzielnie jako młoda mężatka.
    A babuszka i walec istne cudo !
    Pozdrawiam

  • madzika
    Listopad 5, 2010

    babuszka boska,wałek do korali kojarzy mi się apetycznie z lizakiem…:)

  • ZiŁ
    Listopad 7, 2010

    Ha, też wykonujemy to ciasto. Niezawodne. I ta chrupiąca skórka mmmmm

  • Kerry-Marta
    Listopad 8, 2010

    Folkmyself nie wiedzieć czemu też mam sympatię do …13-tki… lubię jej wątek .. niestety jak plotki głoszą odchodzi z serialu. Lubisz muzę z serialu?

  • folkmyself
    Listopad 8, 2010

    Szczerze powiedziawszy to jakoś specjalnie nie zwróciłam na nią uwagi – ale lubię jak House plumka na gitarze;]

  • nietka
    Listopad 9, 2010

    Extra te filcaki:) jestem pełna podziwu :) Pogoda do kitu to i bark daje się we znaki… wracaj szybko do zdrowia :)

  • Bela
    Listopad 9, 2010

    Pyszne ciasto, ja dodaję jeszcze płatki owsiane, czasem zamiast jabłek daję śliwki i cynamon:) mniam!
    Pozdrawiam
    dzidziolek.posterous.com

  • Aniarozella
    Listopad 23, 2010

    But-skarpeta i babuszka bardzo mi się podobają. Roladka tez nieżle się zapowiada.pozdrawiam

Dodaj komentarz