Aromat piernikowy to zapach, który zawsze gości w moim domu na święta. Długo szukałam przepisu na idealne ciastka korzenne. Pierniki z tego przepisu robię od lat i co roku masa koleżanek pisze do mnie : „Hej, zgubiłam przepis na twoje pierniczki, podeślesz raz jeszcze?” To receptura na idealne korzenne ciastka. Z tego przepisu piekę również elementy piernikowej chatki.
Pierniczki świąteczne
200 g masła
200 g cukru
2 jaja
1/2 szklanki płynnego miodu
łyżeczka esencji waniliowej (najlepiej własnej roboty, ewentualnie trochę ziaren wanilii)
starta skórka z cytryny
500-700 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego imbiru
Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać jaja, miód, mąkę i resztę składników i zagnieść.
Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, można na cała noc. Wycinać ciastka.
Piec 175 stopni, 15 minut i pamiętać że kolejne blachy pieką się szybciej:D
Piernikowa chatka sklejona z kolei jest karmelem (uwaga nie poparzyć się, mi się wczoraj udało;), z kolei dekorowana jest przy użyciu wszelkich słodkości przyklejanych na biały lukier (1,5 szklanki cukru pudru, białko jaja, troszkę soku z cytryny). Domek z założenia ma być kiczowaty, ma być spontanicznym dekorowaniem, nie konkursem na najrówniej przyklejone pianki. To zdanie u nas w domu już tradycyjnie łączy trzy pokolenia, bo zawsze dekorują domek z nami moi rodzice.
Orzeszki z kolei to znak mojego dzieciństwa, przyjęć urodzinowych i wielkich okazji. Nie jadłam je całe wieki do czasu pierwszej imprezy świątecznej w przedszkolu Lwa, kiedy to moja koleżanka przyniosła ich całą wielką michę a ja miałam wrażenie, że zjadłam sama przynajmniej pół tej michy. Orzeszki wypiekam w polecony mi opiekaczu elektrycznym. Wygodnie, szybko, banalnie. A na orzeszki zawsze mamy w domu moc amatorów. Przepis według Małgosi.
Orzeszki z maszynki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 cukier wanilinowy
Ciasto zagnieść, ja robię to w Kitchenaidzie. Potem lepimy kulki, mniej więcej wielkości M&Msowego orzeszka w czekoladzie albo ciut większe niż ziarno ciecierzycy:D Wkładamy do maszyny, zamykamy i po chwili wyciągamy skorupki orzeszków. Skorupki można zrobić spokojnie na kilka dni przed imprezą.
Krem:
1 kostka masła – nie margaryny!
2 łyzki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
Całość mieszamy mikserem (zaczynamy od masła z cukrem). Nadziewamy orzeszki, wkładając krem pomiędzy obie skorupki. Ja nakładam z górką do jednej i dociskam drugą.
Orzeszki są najlepsze jak poleżą 2-3 dni. Razem z kremem. Wtedy ciasto przechodzi aromatem kremu i staje się idealnie rozpływające w ustach.
A co w Waszych domach słodkiego będzie na święta? Ja planuję jeszcze piernik – choć pewnie na sylwestra, sernik i może makowca?
Grudzień 21, 2016
Ja w tym roku piernik z przepisu po mojej praprababci Już upieczony, dojrzewa do świąt
Grudzień 21, 2016
Jaki prosty i przejrzysty przepis na piernik. Skorzystam, mimo że uwielbiam pierniki, to będę pierwszy raz piekła. Mam nadzieję, że wyjdzie przynajmniej zjadliwy I orzeszki może kiedyś, na inną okazję wypróbuję. W moim domu na święta zawsze była karpatka, czasem do tego jabłecznik lub sernik. No i oczywiście pierogi na słodko z białym serem, a w tym roku wypróbuję przepis na pierogi z dynią na słodko
Styczeń 8, 2017
Jak dobrze, że tu trafiłam Księżniczko w Kaloszach Co prawda, jest już po świętach, ale nie zawaham się wypróbować Twojego przepisu na pierniczki – uwielbiam takie do kawki A orzeszki – mój smak z dzieciństwa – babcia zawsze takie robiła. Ps. już wiem co chce dostać na urodziny – elektryczny opiekacz do orzeszków pozdrawiam!
Grudzień 18, 2017
Mam pytanie, jak grubo wałkowac ciasto na pierniczki? czy bardzo one rosną ?
Grudzień 18, 2017
Ja wałkuję dość cienko, bo lubię cienkie, one nie rosną nazbyt mocno.